MENU

20:15
8 районів Харківщини виділили на співфінансування ремонту доріг загального користування 19,3 млн. грн

За участю першого заступника голови обласної ради Віктора Коваленка у Будинку рад пройшла селекторна нарада, присвячена стану доріг регіону, якості виконаних ремонтних робіт та визначенню об’єктів фінансування на дорогах загального користування.

Під час заходу було акцентовано: в першу чергу мають бути підготовлені маршрути шкільних автобусів та основні магістралі, які є дорогами спільного користування місцевого значення, тобто ті, що пролягають між населеними пунктами.

Начальник Служби автомобільних доріг в Харківській області Євгеній Зражевець у своєму виступі доповів з приводу виконаних ремонтних робіт: «В повному обсязі ліквідовано аварійну ямковість на окружній дорозі Харкова, закінчено ремонт автодороги Київ-Харків-Довжанський (на Полтавському напрямку), а також активно розпочато роботи в напрямку міста Ізюм та Суми. На ділянці від Чугуєва до кордону з Донецькою областю вже ліквідовано 1,5 тис. кв. м ямковості, на автодорозі Харків-Охтирка – 830 кв. м, на дорозі Чугуїв-Мілове – 740 кв. м, на Харків-Вовчанськ – 812 кв. м, Мерефа-Лозова-Павлоград – 500 кв. м. В повному обсязі завершено і роботи на мостових спорудах міста Куп’янськ та Ізюм».

Він також зазначив, що розпочато роботи з ліквідації ямковості на автомобільних дорогах Краснокутського району: Суми-Полтава-Краснокутськ-Богодухів, Коломак-Шелестове-Колонтаїв, Старий Мерчик-Мурафа-Краснокутськ.

Крім цього виконуються роботи, спрямовані на підвищення безпеки на дорогах, зокрема, з початку року встановлено та замінено майже 400 дорожніх знаків, відремонтовано 554 м бар’єрного огородження та для забезпечення видимості вирубано 47 км порослі.

Під час наради було озвучено затверджений перелік доріг першочергового ремонту. До нього увійшли дороги: Київ-Харків-Довжанський (в напрямку Ізюма, кордону з Донецькою областю), де ямковість становить майже 15 тис. кв. м, Чугуїв-Мілове – майже 20 тис. кв. м, Харків-Охтирка – 11 тис. кв. м, Харків-Вовчанськ – 10 тис. кв. м, Мерефа-Лозова-Павлоград – 10 тис. кв. м.

З приводу наявних проблем із фінансуванням ремонтних робіт Євгеній Зражевець акцентував на тому, що для ліквідації ямковості в області на рік необхідно мінімум 400 млн. грн. Та передбачений фактичний рівень фінансування у 4 рази менший, і становить лише 126 млн. грн. «Із цієї суми близько 30% втрачається через судові позови за виконані, але не сплачені роботи у попередні роки, кількість яких цьогоріч значно збільшилась. Відтак, загальна сума фінансових зобов’язань за попередні роки на сьогодні становить 223 млн. грн. На жаль, за цим показником область займає перше місце в Україні», – підсумував начальник служби автомобільних доріг.

В умовах обмеженого фінансування, Служба автомобільних доріг бачить вихід і планує свою роботу щодо поліпшення ситуації за рахунок коштів, залучених на умовах співфінансування. Затрати на ремонт доріг мають бути профінансовані у співвідношенні:

    50% – Служба автомобільних доріг в Харківській області (має виділити людські або матеріальні ресурси: асфальт, техніку);
    50% – державою, сільськими та селищними радами.

На сьогодні ряд районів області вже прийняли рішення щодо фінансування ремонту доріг загального користування на загальну суму 19,3 млн. грн. Серед них: Балаклійський (виділив на співфінансування понад 10 млн. грн), Харківський (понад 5 млн. грн), Ізюмський (800 тис. грн), Дергачівський (500 тис. грн), Валківський, Чугуївський, Богодухівський, Нововодолажський.

Під час заходу було озвучено і те, що на цей рік передбачено три головних напрямки з ремонту доріг, на які держава виділила кошти:

    експлуатація автомобільних доріг загального користування, на що передбачено 126 млн. грн;
    проведення поточного середнього ремонту, на що нашій області виділено 101,5 млн. грн (на дорогу Чугуїв-Мілове – 80 млн. грн, Пересічне-Березівське – 1,8 млн. грн, на проблемні ділянки окружної дороги – 20 млн. грн);
    кредитні кошти в розмірі 99,1 млн. грн на проведення робіт на дорозі Харків-Богодухів-Охтирка-Суми 75 млн. грн, решта – на поточний ремонт ділянки мосту через річку Сіверський Донець.

У своєму виступі Віктор Коваленко зазначив: «Вирішення наявних проблем з дорогами регіону є вкрай важливим. Про це, зокрема, свідчать численні звернення громадян із цього питання».

Він також нагадав про підтримане депутатським корпусом обласної ради звернення до Верховної Ради України з приводу виділення додаткових коштів саме на дороги в рамках експерименту, який передбачає співфінансування. «За нашими підрахунками в рамках цього експерименту на ремонт доріг може бути додатково залучено 200 млн. грн», сказав Віктор Коваленко.

Перший заступник голови обласної ради також порадив місцевим радам при виділенні коштів з районних бюджетів на ремонт доріг залучити сільхозвиробників та промислові підприємства, аби вони також брали участь у співфінансуванні ремонтних робіт, адже їх багатоваговий транспорт робить свій вклад у руйнування дорожнього покриття».

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 398 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar