MENU

14:22
Ізюмська Масляна

Масляна, Масниця, Колодій – одне з календарно-побутових свят, яке пов’язане із давнім народним звичаєм – проводами зими та зустріччю весни. Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого Посту, котрий триватиме аж до Великодня. Тож люди, аби наблизити весну та попрощатися із холодами, влаштовують великі гуляння. На цих гуляннях прийнято ласувати млинцями та варениками, водити хороводи та спалювати опудало Масляної, а разом із ним усі біди та негаразди.


В цьому році свято Масляної вперше було проведено на центральній площі міста. Вранці 12 березня перед будівлею КДК «Спартак» почалось зведення великого триметрового, опудала Масляної. У будівництві взяли участь працівники КП «Благоустрій міста Ізюма», працівники культури та учні і вчителі Дитячої художньої школи. Усі разом в’язали снопи із очерету та кріпили їх на дерев’яну основу, наряджали Масляну тканиною та паперовими квітами. Увесь процес виявився захопливим і веселим та привернув увагу перехожих, котрі залюбки фотографували поруч із готовим опудалом.
Поруч із будівництвом, з 10-ї години ранку розпочали роботу атракціони, ярмарок та польова кухня, на якій кожного бажаючого пригощали українськими традиційними стравами та напоями. А вже з 13-ї години почалась головна частина гуляння – розважальна програма з виступами талановитих ізюмчан та веселими конкурсами. Головною темою гуляння була традиційна зустріч Зими з Весною, їхніми змаганнями за те, хто має далі господарювати у природі. Ця боротьба була обіграна у театралізації між виступами та конкурсами, вихованцями молодшого та старшого складів театрального колективу «ШОК» (керівник Шерстюк Н.В.).
Усі охочі могли позмагатись у поїданні та продажу вареників на швидкість, згортанні млинців, естафетних забігах та перетягуванні канату, а також приєднатись до традиційного «кривого» танцю. За перемогу та участь у конкурсах учасники отримали різні смаколики, а от головними призами свята стали баранчик на ім’я Шон, поросятко Піксель та півень Франкенштейн. Головні призи отримати було не так і просто – бажаючі позмагались у підніманні гирі вагою 16 кілограмів, віджиманні від полу та витривалості у триманні жінок на руках. Отже, з найкращими призами з гуляння пішли найсильніші чоловіки.
Варто зауважити, що представники керівництва міста, а саме заступники міського голови Володимир Мацокін та Костянтин Петров, теж приєднались до конкурсів. Вони взяли участь у конкурсі «Нагодуй варениками», де виступили у ролі капітанів, що мали на швидкість нагодувати свою команду варениками. Приємно, що завершили капітани одночасно – тобто обидва стали переможцями конкурсу.
Завершилась програма найяскравішим елементом свята – спалюванням опудала Масляної. Горіла Масляна яскраво та швидко, спалюючи негаразди та гріючи своїм теплом усіх, хто водив величезний хоровод довкола неї.
Управління культури

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 522 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar