MENU

10:51
Харківщина готова збільшити виробництво енергії з ВДЕ на 10%

Частка нетрадиційних джерел енергії у Харкові і області, завдяки виробництву біогазу, може зрости до 10%.

Про це заявив завідувач кафедри міських і регіональних екосистем Харківського національного університету міського господарства ім. А. Н. Бекетова, професор Фелікс Стольберг на міжнародній конференції "Відновлювані джерела енергії та боротьба зі змінами клімату", яка відбулася 22 травня у обласному центрі в рамках Генеральної асамблеї асоціації міст-володарів Призу Європи. 

За його словами, на даний момент частка альтернативної енергетики у загальному енергетичному балансі Харківщини складає лише 3-5%, а в балансі України - 5-7%. При цьому Великобританія вже досягла 20% рівня використання відновлювальних джерел енергії, а в Іспанії цей показник сягає майже 70%, наголошує вчений. 

Суттєво покращити ситуацію з ВДЕ у області, за переконанням Фелікса Стольберга, здатний біогаз, який можна добувати на сміттєзвалищах, особливо на великому полігоні твердих побутових відходів у Дергачах, а також отримувати зі стічних вод, відходів тваринництва та рослинництва.  

Наразі Харківщина розробила проект "Нове будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів з системою збору, утилізації полігонного газу та виробництво електричної енергії в Дергачах", який дозволить вийти на роздільний збір сміття, і значно покращити стан довкілля. За оцінками експертів, лише за перший рік експлуатації комплексу викиди парникових газів в атмосферу скоротяться на 51 тис. тонн СО2, а використання полігонного газу дозволить отримати 13,5 млн КВт год. електричної енергії. Для реалізації проекту область сподівається залучити 44 млн доларів.

Також у Харкові прагнуть виробляти біогаз з осаду. Реалізація проекту "Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд», вартість якого становить 75,8 млн доларів, не тільки дозволить отримувати до 4 МВт на годину електричної та 4,98 Гкал теплової енергії, а й ліквідує повторне забруднення міських річок, басейну річки Сіверський Донець, підвищить якість питного водопостачання Харківської, Луганської та Донецької області. На додачу, нова система зменшать кількість осаду в 13 разів та звільнить 106 га землі для потреб обласного центру. Сьогодні Харків готує документацію для проведення конкурсних торгів. 

Представники двох німецьких міст – Нюрнберга та Альтетінга - членів Асоціації міст-володарів Призу Європи з великим потенціалом Харківщини у галузі відновлювальної енергетики, і, більшою мірою, у біоенергетиці добре ознайомлені. Наразі німецькі експерти консультують українських фахівців у сфері альтернативної енергетики, проводять конкурси серед талановитих вчених, а найбільш перспективних спеціалістів запрошують на стажування до Німеччини.

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 352 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar