MENU

18:55
Майстер-клас у Ізюмському професійному ліцеї.

10 грудня у стінах нашого закладу відбулась незвичайна подія – ізюмська народна майстриня Лариса Шевцова прочитала лекцію та показала майстер-клас з виготовлення традиційних українських народних ляльок-мотанок.
Учні, що прийшли на цей захід практично з усіх груп, дізнались про історію створення і ґенезу цих ніби іграшкових творів, що прийшли до нас з далеких доісторичних часів Трипільської цивілізації і мали тоді непересічне, магічне значення, про їх недитяче призначення і види. Адже окрім ляльок з тканини їх виготовляли з комишу, глини, трави, квітів або лікувальних духм’яних трав.


В українській національній традиції вони мають різне значення і діляться на власне обрядові ляльки-оберіги, прості дитячі мотанки, ляльки, що мали символічне значення (весільні, дружні тощо) і відповідно по різному іменувались: Меланія (іграшка-колиска), Христя (святкова ляля) - лялечка, весільна або наречена, призначена для прикрашання інтер'єру, Регіна (Княгиня - льон) лялька з захисними властивостями, Одарка (лялька з діточками).
А далі почалось найцікавіше. Під керівництвом майстрині діти самі спробували зробити таку ляльку, почавши з самої простої, дитячої. Дивлячись на них, те ж почали робити й інші учні. І почалась справжня творча робота… А для неї потрібно – лише якісь шматочки натуральної тканини, якийсь наповнювач (вата, шерсть тощо) для об’єму та нитки або резинки для фіксації голови та кінцівок. І, звичайно. естетичне чуття, творча натура і фантазія. А цього у наших учнів вдосталь.
Звичайно, за одну годину неможливо показати і навчити всім тонкощам цієї древньої справи. Проте учні все ж зробили своїми руками кілька таких ляльок, і захопились цією справою. З наступного тижня вже ті, хто відвідав цей майстер-клас, почнуть показувати свої майстер-класи, навчаючи інших. Бо відродження духовності, патріотизму, власне українськості для молодшого покоління має починатись з близьких і зрозумілих речей, з того, щоби вони відчули свої корені, почувались нащадками гордого і талановитого народу.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 418 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar