MENU

16:54
Милосердя і доброта-два крила, на яких тримається людство

Старість – не радість, ніхто її не чекає, та вона підкрадається несподівано, раптово падає як сніг на голову. Щоб допомогти літнім людям, особливо самотнім, реалізувати себе у суспільстві після виходу на пенсію, продовжити повноцінне життя, створити умови для спілкування, територіальним центром соціального обслуговування під керівництвом О.Тюльпи у травні 2006 року було відкрито відділення соціально-побутової адаптації в селі Червоний Оскіл.

І ось вже протягом десяти років кожного дня відкриті двері відділення для людей пенсійного віку. За цей час для багатьох воно стало рідним. Тут проводяться бесіди і дискусії на різноманітні теми, тематичні вечори, конкурси, ігрові програми, організовуються шахово-шашечні змагання, гра в доміно, тричі на місяць - дні відпочинку з концертними програмами та частуванням чаєм.

У відділенні працює кімната здоров’я, проводяться оздоровчі процедури на масажному обладнанні, вимірюється артеріальний тиск, проводиться оздоровча гімнастика, бесіди щодо покращення здоров’я, надаються цікаві поради щодо народних методів лікування. В кабінеті завжди людяно, підопічні набираються здоров’я, оптимізму.

Також тут знаходиться швейна машинка, на якій пенсіонери мають змогу зробити невеличкий ремонт свого одягу, є пральна машина – доки підопічні отримають медичні послуги чи подивляться телевізор, їх речі будуть випрані. Заходять сюди люди і просто поспілкуватися, розповісти про своє життя і для всіх них знаходиться добре слово та утіха від працівників відділення.

А працюють: тут: соціальний працівник Сусанна Петраш, організатор культурно-дозвіллєвої діяльності Наталія Гуламова, сестра медична Олена Кучугура. Завдяки їм підопічні відділення їздили на відпочинок до Азовського моря, дехто бачив море вперше. Щороку для підопічних організовуються поїздки-єкскурсії до міста Харків (екологічний парк імені Фельдмана, дельфінарій, висота Конєва), по краєзнавчих музеях району і області, по місцях бойової слави разом з ветеранською організацією до Дня Перемоги, екскурсії до Святогірської лаври, на Слобожанський та Печенізький ярмарки, відпочинок на лікувальних озерах у Слов’янську.

З початком роботи відділення був створений художній колектив «Осколяночка», який є активним учасником усіх святкових заходів у селі. А які поробки вміють виготовляти підопічні відділення – вироби з паперу (арігамі), квілінгу, торування!  Ці роботи неодноразово були виставлені у відділенні та на виставках району, адже підопічні відділення – талановиті люди. Швед Валентина Іванівна, Костюченко Валентина Василівна Кравченко Валентина Михайлівна прекрасно вишивають, найкращі пироги у Віри Марківни Рєзнік, а гарна наливка у Щербак Ніни Василівни. Великою увагою користуються роботи Альхимовича Дмитра Петровича. Він професійний фотограф, а після виходу на пенсію почав творчу діяльність в жанрі живопису. Він своїми картинами прикрасив відділення соціально-побутової адаптації, Костюченко Валентина Василівна вишила український костюм, Калівод Ольга Олександрівна на кожне свято варить традиційний куліш, який славиться далеко за межами села, Сапок Лідія Терентіївна готує смачну гарбузову кашу.

В цьому році за ініціативою В.Садового - голови ветеранської організації села - створено клуб за інтересами «Виноградарство та квітникарство», який об’єднує любителів - садоводів. В день села будуть визначені кращий виноградар, садівник, квітникар.

20 травня в Осколі відбулося свято з нагоди 10-річчя відділення соціально-побутової адаптації та реабілітації інвалідів. Працівників і підопічних вітали  голова районної ради С.Дуванський, заступник голови райдержадміністрації В.Лесик, депутат обласної ради, директор ІКХП В.Ісламов, директор терцентру О.Тюльпа, сільський голова інші почесні гості. Було багато теплих слів, щирих побажань та подарунків.

За активну участь у роботі відділення, уміння створювати дружню атмосферу в колективі та вагомий внесок у життєдіяльність села було вручено грамоти підопічним відділення: Бережній Раїсі Олексіївні, Мірошниченку Григорію Денисовичу, Федоренку Леоніду Макаровичу, Ноженку Миколі Олексійовичу, Швед Валентині Іванівні, Садовому Віктору Івановичу, Костюченко Валентині Василівні, Євченко Ганні Трохимівні, Гавриленку Володимиру Іллічу та художньому колективу «Осколяночка». Отримали почесні відзнаки і працівники відділення. Грамотою управління соціального захисту населення нагороджена Гуламова Наталія Олександрівна, грамотами територіального центру – Петраш Сусанна Ваагнівна та Кучугура Олена Вікторівна.

До присутніх на святі звернулися підопічні інвалід війни Григорій Мірошниченко та Раїса Бережна, які висловили слова вдячності за створення такого закладу в селі, яке дає можливість реалізувати свої творчі здібності, відчути себе повноправними членами громади.

Святкова концертна програма була підготовлена і проведена силами підопічних відділення під керівництвом організатора культурно-дозвіллєвої діяльності Н.Гуламової.

Тож вітаємо відділення з 10-річчям! Бажаємо підопічним міцного здоров’я, благополуччя, радості спілкування, працівникам – витримки і натхнення в подальшій роботі.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 495 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar