MENU

13:05
На півдні регіону планують побудувати сонячні електростанції

Про це повідомив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький.

Вивчаючи можливості використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії, начальник управління ПЕК відвідав єдину сонячну електростанцію в Харківській області, що належить приватній компанії ТОВ «Екватор Сан Енерджі». Сонячна електростанція розташована в селищі Комунар Харківського району. Загальна площа установки складає 1000 кв.м. Протягом 2015 року вона згенерувала 110 мВт «зеленої» енергії, яку підприємство продало ДП «Енергоринок».

«Державна цільова програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії передбачає, що до 2020 року обсяг відновлювальної енергії в Україні має збільшитися до 10% від загального. Тому сьогодні ми вивчаємо можливості використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії, зокрема - сонячної генерації. Це дозволить збільшити енергонезалежність регіону та країни, - зазначив Олексій Белоцький. - Ми вивчили розробки наших вчених в цій галузі та практичний досвід компанії «Екватор Сан Енерджі» і тепер розглядаємо можливість будівництва подібних електростанцій на півдні Харківщини».

За словами начальника управління ПЕК, найбільш сприятливі умови для будівництва мають три південні райони області - Лозівський, Барвінківський та Близнюківський. Вони розташовані у сонячних поясах: тут обсяги сонячного світла, яке можна використовувати для генерації енергії, на порядок вище, ніж в інших районах.

«Йдеться про будівництво декількох сонячних електростанцій. Одну з них планує побудувати компанія «Екватор Сан Енерджі», яка вже має досвід у цій сфері. Також сьогодні є ще один зацікавлений в реалізації проекту інвест-клуб. Облдержадміністрація, зі своєї сторони, буде в межах своїх повноважень сприяти будівництву та контролювати процес», - зазначив Олексій Белоцький.

За його словами, окупність сонячної електростанції потужністю близько 100 кВт становить 5-7 років.

Крім того, будівництвом сонячних електростанцій для власних потреб сьогодні цікавляться окремі підприємства області. Наприклад, в Барвінківському районі можливість встановити сонячні батареї на дахах виробничих будівель вивчає фермерське господарство.

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 414 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar