MENU

10:54
Про децентралізацію у сфері освіти, можливості, проблеми та перспективи в ході обєднання громад на Харківщині говорили на черговому вебінарі

Вебінар відбувся 16 грудня на базі Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки.
Даний вебінар продовжує серію заходів, в рамках проекту USAID «ДІАЛОГ» Асоціації міст України у співпраці з програмою IREX «Бібліоміст» та Харківським регіональним Офісом з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади спільно з Харківською обласною універсальною науковою бібліотекою. Захід реалізовано за підтримки Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради.


В студії працювали наступні експерти: керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування Діана Баринова, заступник начальника управління освіти та науки Департаменту науки та освіти Харківської ОДА Олена Байназарова, експерт Харківського регіонального Офісу реформ Віктор Нестеренко, директор Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Наталія Шостко. До заходу у районних, міських, сільських та селищних бібліотеках залучилися представники майбутніх об’єднаних громад, закладів освіти, культури районів, депутати місцевих рад, представники громадськості.
Олена Байназарова презентувала основні положення проекту Закону України « Про освіту», запропоновану ним систему реформування та розподілу підпорядкування закладів освіти. Серед основних завдань реформи – перенесення центру прийняття рішень в системі освіти безпосередньо до громади, залучення представників громадськості до роботи кваліфікаційної комісії та прийняття кадрових рішень. Але, разом з тим, також важливо не зруйнувати досягнення та здобутки у сфері освіти останніх років - за підсумками 2015 року Харківщина зайняла 3 місце в Україні в рейтингу за результатами ЗНО. 
Також були озвучені ряд проблемних питань, які вже сьогодні потребують ретельного вивчення та врегулювання до створення об’єднаних громад. Це і створення системи підвозу дітей до місць навчання, і ремонт доріг, що буде зв’язувати населені пункти із майбутнім центром громади, і матеріально – технічне та методичне забезпечення закладів освіти, і підбор кадрів для управління системою закладів освіти на рівні об’єднаної громади. 
Керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування Діана Баринова зазначила, що сьогодні важливо всі ці питання розуміти та планувати конкретні шляхи їх вирішення по кожній майбутній громаді. «Зараз ми знаходимося ще в процесі об’єднання громад і тому у нас є деякий час на підготовку всієї необхідної інфраструктури. Саме вирішення інфраструктурних питань майбутніх об’єднаних громад, в тому числі для забезпечення функціонування системи освіти є одним з пріоритетів фінансування із Державного фонду регіонального розвитку. І ми можемо вже сьогодні використовувати цей ресурс». 
Експерт Харківського регіонального Офісу реформ Віктор Нестеренко у своєму виступі торкнувся досвіду Республіки Польща щодо організації системи управління закладами освіти. Важливо провести реформування так, щоб якість освіти на селі не постраждала, а навпаки – покращилась. Громадськість, в першу чергу саме батьки учнів, повинна навчитися спільно вирішувати в тому числі і питання організації освіти на своїй території. Також саме громадськість повинна взяти на себе і деякі контрольні функції. Витрачаємо бюджетні кошти на освіту – контролюємо її якість. І в цьому повинні бути зацікавлені всі. Основна мета реформування освіти – надання якісної освіти сільським дітям!
В ході заходу також гостро піднімалося питання щодо необхідності внесення змін до проекту закону України «Про освіту», особливо в частині загроз діяльності професійно – технічним закладам освіти при підпорядкування їх майбутнім громадам. Вирішили вивчити надані пропозиції, узагальнити та надати їх до Міністерства освіти та науки України, до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та комунального господарства України, як основного координатора реформи місцевого самоврядування та профільного комітету Верховної ради України.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 423 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar