MENU

23:26
ПРО РОБОТУ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ

Про роботу освітньої галузі в минулому році на спільному засіданні колегії районної державної адміністрації та адміністративно-господарського активу району доповідала начальник відділу освіти РДА Світлана Дворкіна. Вона зупинилася на кількох аспектах.

Для забезпечення належного функціонування навчальних закладів протягом 2015 року було здійснено ряд ремонтних робіт: заміна віконних блоків, ремонти покрівель, спортивних зал, систем водо- та теплозабезпечення, котелень, облаштування дошкільного підрозділу тощо. Загальна сума коштів для виконання цих робіт склала  2,75 млн. грн. (799,3 тис. грн. – обласний бюджет та інші джерела, 1,95 млн. грн. – місцевий);
Для забезпечення роботи шкільних автобусів (а це пальне, мастила, запасні частини, ремонтні роботи), для організації щоденного підвозу шкільними автобусами учнів і вчителів до навчальних закладів і додому та підвозу для участі в олімпіадах, конкурсах, змаганнях було витрачено 1,58 млн. грн. Частину цих коштів було перераховано безпосередньо сільськими радами;
Для організації належного харчування в 2015 році (при вартості 8,20 на 1 учня, 13,9 та 16,4 грн. на вихованців дошкільних підрозділів) було витрачено 1,25 млн. грн., в томі числі і харчування дітей під час оздоровчого періоду. Частину цих коштів теж було перераховано безпосередньо сільськими радами.
Для покращення рівня навчально-виховного процесу для 3 закладів освіти  було придбано сучасні навчальні кабінети, до складу яких входить і мультимедійне обладнання, на загальну суму 507,9 тис. грн.
Діяльність освіти характеризує рівень знань учнів. У минулому році учні району вкотре довели, що сільська освіта конкурентоспроможна. Підвищилася результативність участі у обласних олімпіадах: у 2014 році два призових місця і 41 загальне в рейтингу районів, а в 2015 – 6 призових та 34 загальне місце.

Троє учнів посіли призові місця в конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт Малої Академії Наук, зросла кількість учнів, які під час ЗНО набрали більше 180 балів з усіх предметів. 58% випускників за результатами ЗНО вступили до вузів.

Відкриття дошкільного підрозділу в Куньєвському НВК на 20 чоловік дозволило покращити загальнорайонний показник охоплення дітей дошкільною освітою.

З 2016 року відділом освіти заплановано проведення ряду робіт, вартість яких орієнтовно складає близько 7,5 млн. грн. Першими будуть розпочаті роботи, від проведення яких залежить життя і здоров’я дітей, - це ремонт будівлі Левківської ЗОШ І-ІІІ ст., заміна вікон у Червонооскільському НВК, ремонт електромережі Кам’янського НВК та Левківської школи, ремонти чи реконструкції котелень у 7 навчальних закладах та інші.

Робота відділу освіти, як і вчительська праця зокрема, особлива. Її не можна порівняти з іншими видами діяльності, так само як і виміряти. Більшість результатів дадуть про себе знати лише через роки, коли учень виросте і проявить себе як особистість. Проте, є кілька аспектів, які дозволяють бодай трохи проаналізувати працю в освітній галузі.

ТАБЛИЦЯ

Для забезпечення належного функціонування навчальних закладів протягом 2015 року було здійснено ряд ремонтних робіт: заміна віконних блоків, ремонти покрівель, спортивних зал, систем водо- та теплозабезпечення, котелень, облаштування дошкільного підрозділу тощо. Загальна сума коштів для виконання цих робіт склала  2,75 млн.грн, з них лише 799,3 тис.грн — це обласний бюджет та інші джерела, решта 1,95 млн.грн -місцевий.

ТАБЛИЦЯ

Для забезпечення роботи шкільних автобусів (а це пальне, мастила, запасні частини, ремонтні роботи), для організації щоденного підвозу шкільними автобусами учнів і вчителів до навчальних закладів і додому та підвозу для участі в олімпіадах, конкурсах, змаганнях було витрачено 1,58млн.грн. Частину цих коштів було перераховано безпосередньо сільськими радами.

ТАБЛИЦЯ

Для організації належного харчування в 2015 році (при вартості 8,20 на 1 учня, 13,9 та 16,4грн на вихованців дошкільних підрозділів) було витрачено 1,25млн.грн, в томі числі і харчування дітей під час оздоровчого періоду. Частину цих коштів теж було перераховано безпосередньо сільськими радами.

ТАБЛИЦЯ

Для покращення рівня навчально-виховного процесу для 3 закладів освіти  було придбано сучасні навчальні кабінети до складу яких входить і мультимедійне обладнання. Загальна сума складає __507,9__тис.грн.

ТАБЛИЦЯ

Все це дуже великі кошти. Проте, не завжди їх використання можливо здійснити так, як передбачає держава.

В 2015 році державою було передбачено кошти лише на утримання учнів - 8,8тис.грн на рік на 1 дитину. Утримання вихованців було повністю покладено на місцевий бюджет. Відповідно до кошторису на 2015 рік (з урахуванням коштів місцевого бюджету) вартість утримання 1 дитини(тобто учня чи вихованця) вже мала складати 13,8тис.грн. За фактом середньорайонний показник склав 16,6 тис.грн на рік на одну дитину (учня чи вихованця) і, як наслідок, дефіцит бюджету в 4,5 млн.грн. Основною причиною такої ситуації є мала наповнюваність навчальних закладів, а відтак і зростання витрат на утримання споруд (в т.ч. енергоносії) та організацію малоефективного індивідуального навчання для дітей в класах де менше 5 учнів.

Інформація на наступних слайдах дає можливість чітко зрозуміти, які школи виживають за рахунок інших, а які - недоотримують кошти на власний розвиток. (КОМЕНТАР)

Неякісна освіта та висока вартість утримання 1 дитини спонукали відділ освіти ініціювати питання ліквідації двох навчальних закладів у 2015 році (Бригадирівська та Крамарівська ЗОШ).

Саме цей крок дозволив зекономити на утриманні цих двох закладів у 2016 році приблизно 1,7 млн.грн., а значить і зменшити дефіцит бюджету до 3 млн.грн.

Другим аспектом, який характеризує діяльність освіти — є рівень знань учнів. Доволі складно, а часом і неправильно порівнювати учнів Харківських спеціалізованих гімназій, колегіумів з поглибленим вивченням окремих предметів, з нашими сільськими дітьми, які незважаючи на всі зазначені вище капіталовкладення, залишаються в набагато гірших умовах ніж міські діти. Це і кількість та якість комп”ютерів; наявність, а, якщо бути щирими, то  відсутність Інтернету; застаріле обладнання для дослідів і практичних робіт; відсутність фахівців, які просто не бажають о 4 ранку їхати з міста в Чистоводівський НВК чи Вірнопільську ЗОШ.

Але не зважаючи на це нашим дітям вдається показати результат і довести, що сільська освіта конкурентноспроможна.        

ТАБЛИЦЯ

Результативність участі у обласних олімпіадах підвищилася: у 2014 році два призових місця і 41 загальне в рейтингу районів, а в 2015 — 6 призових та 34 загальне місце.

Троє учнів посіли призові місця в конкурсі -захисті науково-дослідницьких робіт Малої Академії Наук.

Зросла кількість учнів, які під час ЗНО набрали більше 180 балів з усіх предметів. 58% випускників за результатами ЗНО вступили до вузів.

Покращився і результат у спортивних змаганнях.

ТАБЛИЦЯ

Вихованці гуртків ЦДЮТ теж мають свої досягнення на обласному рівні. Чотири перших місця, три других та два третіх — посіли діти у різних змаганнях і конкурсах. І особливим досягненням є ІІ місце  у 43-му Чемпіонаті України з пішохідного туризму серед юніорів в Чернівецькій області.

Відкриття дошкільного підрозділу в Куньєвському НВК на 20 чоловік дозволило покращити загальнорайонний показник охоплення дітей дошкільною освітою.

Це наші результати. Що ж до планів, то вони спонукають до грунтовного аналізу ситуації.

ТАБЛИЦЯ МЕРЕЖА

Аналіз перспективної мережі свідчить, що з 2017 до 2021 року кількість учнів зменшиться. Зеленим кольором позначено заклади, які або продовжують нарощувати мережу учнів, або у разі її зменшення — не переходять на індивідуальну форму навчання, що, в сою чергу, не шкодить ефективності навчально-виховного процесу. Червоним же кольором відмічено заклади у яких таке зменшення тягне за собою зростання малоефективного індивідуального навчання. Чому малоефективного, бо учень 4 класу в повному класі відвідує 26 уроків за тиждень, а за індивідуальною формою навчання — тальки 5! Про яку якість навчання може йти мова?! Решта закладів — балансують.

ТАБЛИЦЯ ІНД НАВЧАННЯ ВЕРЕСЕНЬ 2020

До 2012 року загрозливою може стати кількість індивідуального навчання у Комарівській ЗОШ, де просто нікого буде навчати, з 9 класів повними залишиться лише 2. Така ж ситуація і у Вірнопільській ЗОШ та Куньєвському НВК, повних класів з 11 буде лише 5 та 6 відповідно.

Наслідком такої ситуації обов’язково стане здорожчення вартості навчання  одного учня.

ТАБЛИЦЯ ХАРЧУВАННЯ 2016

Безумовно, що для дитини найкраще коли навчальний заклад знаходиться в межах пішохідної доступності, в класі хоча б 10-12 учнів, організовано харчування, а для учнів 1-4 класів — дворазове та ще і група продовженого дня. Але! Все це потребує коштів. Тільки харчування дошкільників і школярів вимагає в 2016 році 1,62 млн.грн і це без оздоровчого періоду!

ТАБЛИЦЯ ПІДВІЗ 2016

Підвіз вихованців, учнів та вчителів — ще 1,68млн.грн. Відповідно до чинного законодавства всі ці витрати лягають на плечі сільських рад.

Звичайно, що мені, як і будь-кому в цій залі, хотілося щоб кожен із 16 закладів освіти району продовжив своє існування і надалі. Щоб не довелося приймати таких рішень як ліквідація закладу, скорочення штату працівників, пониження ступеню чи будь-що інше. Але в першу чергу ми всі маємо усвідомлювати, що кожна дитина має право на ЯКІСНУ освіту! А тому задача кожного з присутніх вже зараз робити все можливе для цього. Навіть якщо це видається таким неможливим, як ремонт дороги, чи придбання шкільного автобуса, або просто зміна руху рейсового автотранспорту.

ТАБЛИЦЯ ПЛАН

З 2016 року відділом освіти заплановано проведення ряду робіт зазначених на слайді. Загальна їх вартість ОРІЄНТОВНО складає близько 7,5 млн грн. Безумовно, що частину цих робіт буде розпочато в наступні роки, а частину, від якої залежить життя і здоров”я дітей, треба здійснити вже протягом 2016 року. Це :

Ремонт будівлі Левківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Заміна вікон у Червонооскільському НВК

Ремонт електромережі Кам’янського НВК та Левківської школи.

Ремонти чи реконструкції котелень у 7 закладах. Та інше.

Отож, реалії -знаємо, проблеми- виявили, плани- склали, залишилося -все втілити в життя! Дякую за увагу!

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 586 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar