MENU

16:43
РИБА ЗІ СТИХІЙНИХ РИНКІВ. ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ, СКІЛЬКИ КОШТУЄ І ХТО ЗА НЕЇ ВІДПОВІДАЄ

Лише за перше півріччя 2015 року співробітники Харківрибохорони склали близька 100 протоколів і вилучили 1,9 тонн риби, з них 1,3 тонни в місті Харкові.

У Харківській області близька 2,5 тис. водоймищ. Та право на зариблення й продаж має невелика кількість з них.

- На Харківщині небагата кількість водоймищ знаходяться в «режимі», коли життя водойми планується на 5-10 років наперед. У «режимі» прописується, коли саме відбуватиметься зарибнювання, коли риба буде виловлюватися і куди потім поставлятися. Відповідні документи проходить через бухгалтерію підприємства, сплачуються податки, - розповів  головний інспектор Харківрибохорони Андрій Бондаренко.

Перевіряє такі водойми й ветслужба, інспектори вказують на недоліки і рекомендують заходи профілактики. Для того, щоб отримати документ на право торгівлі власник ставу повинен два рази на рік проводити дослідження всіх видів риби та якості води.

- Люди, які хочуть легально вийти на ринок, готують всю нормативну базу і продукцію. Недобросовісні продавці займаються стихійною торгівлею, - зазначає головний державний інспектор ветеринарної медицини — начальник управління ветеринарної медицини у Чугуївському районі Максим Кривогуз.

Він запевняє, що на прилавки санкційованих ринків району потрапляє лише не заражена риба. При кожному ринку є ветлабороторії, які щодня проводять дослідження товару та дають експертний висновок.

- Припустимо до нас на ринок приїжджають печеніжці, або хтось інший, з живою рибою. У ветлабораторії відбирається проба товару, проводяться дослідження, за результатами яких і видається експертний висновок. Після завершення торгівлі, у формі зазначають залишок товару. Але все це за умови, якщо торгівля проходить на території ринку. За стихійні точки продажу ми відповідальності не несемо, - наголошує Максим Кривогуз.

А таких не тільки у районах області, але й в самому Харкові вистачає. Зазвичай на стихійних ринках реалізується риба з «підпільних» ставів або браконьєрський улов. Наприклад, у Печенігах, за словами місцевих жителів, існує не один напівлегальний став. За офіційними документами риба в них вирощується виключно для співробітників, але насправді її продають. А ось у браконьєрів своя клієнтська база, зазвичай свій товар вони доставляють за телефоним замовленням. Як правило, кіло риба з рук дешевше на 10-15 грн.

До речі, згідно з українським законодавством відповідальність за якість продукту несе продавець, навіть якщо це наймана особа.

Юлія Шматченко

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 392 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar