MENU

15:08
Щодо спрощення порядку призначення та надання житлових субсидій

З метою забезпечення соціальною підтримкою найбільш вразливих верств населення відбувається процес подальшого спрощення порядку призначення та надання житлових субсидій. Постановою КМУ від 26 червня 2015 року №475 "Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій" затверджено нові положення, які полегшують процедуру отримання субсидій.
У чому полягають ці положення, розповів заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Олег Ковтун.

"Перед усім слід зазначити, що запроваджується нова форма декларації про доходи і витрати, в якій вже немає графи "Сума доходу без урахування  податку з доходів фізичних осіб, гривень", а тільки "Вид доходу". Дані про доходи управління соцзахисту буде отримувати самостійно від ДФС, ПФУ, фондів соцстрахування та ВНЗ. Разом з тим залишаються в користуванні і декларації попереднього зразка, які ми будемо приймати без обмежень.

Заступник начальника управління соцзахисту О.Ковтун

Постановою також визначено, що не враховується до доходу, а саме:

- аліменти;

- доходи від депозитів;

- грошове забезпечення військовослужбовцівців-учасників АТО;

- допомога на поховання;

- допомоги які надаються благодійними організаціями;

- одноразові допомоги які надаються органами виконавчої влади та місцевого самоврядування відповідно до законодавства (одноразові допомоги при народженні та усиновленні  дитини, "Матері-героїні").

Довідки про доходи, які за бажанням заявника надавались до Управління, тепер можуть подаватися не за 6 місяців, а за 3 останні місяці.

До встановлення права власності на житло у разі смерті уповноваженого власника (співвласника) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, субсидія призначається одній із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника житлового приміщення (будинку) зареєстрована в ньому, а у разі, коли зареєстровані тільки недієздатні особи, - одному з їх опікунів на підставі рішення районної, комісії та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Субсидія призначається на 12 місяців і розраховується на опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня та неопалювальний - з 1 травня по 30 вересня. Якщо звернення надійшло в неопалювальний період і субсидія через низькі витрати на ЖКП не призначалась, то з початку  опалювального сезону буде зроблено перерахунок автоматично. Після закінчення терміну отримання субсидії, Управління самостійно здійснює розрахунок на наступні 12 місяців. Якщо через незначні витрати на ЖКП субсидія не призначалась протягом двох сезонів підряд, субсидія на наступний період призначається на підставі звернення громадянина. У випадку змін обставин у отримувача субсидії, що впливають на призначення та розмір субсидії, він повинен протягом місяця повідомити про це управління шляхом подачі відповідних документів".

Також Олег Вікторович зазначив, що виключено норму про накладання штрафу у подвійному розміру за недостовірну інформацію про доходи, але громадянин повинен на вимогу управління соцзахисту повернути суму субсидії, перерахованої або виплаченої надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями чи неповідомлення громадянином про зміни обставин. У разі відмови це питання вирішується в судовому порядку.

Олег Ковтун запевнив, що управлінням соціального захисту населення РДА зроблено все можливе для забезпечення організованого процесу призначення жителям району житлових субсидій, та закликав звертатися за оформленням субсидії вже зараз, а не чекати початку опалювального періоду.

На даний час в районі субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг отримують 665 сімей (всього на обліку перебуває 8961 родина). 535 родинам субсидії перераховано автоматично. 159 сімей звернулися за призначенням житлової субсидії за новим порядком, 130 з них субсидію вже призначено, решта заяв  знаходиться на розгляді.

Нагадуємо, адреса управління соціального захисту населення райдержадміністрації: м. Ізюм, вул. Гагаріна, 1.

Телефон “гарячої лінії”: 3-11-65.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 497 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar