MENU

09:29
СТУДЕНОК ЗА ДОПОМОГОЮ ЄС ВІДКРИВАЄ ДВЕРІ ОНОВЛЕНИХ СОЦІАЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ

Останньою зупинкою в триденному марафоні відкриття об’єктів в Ізюмському районі, профінансованих Міжнародною організацією з міграції в Україні за підтримки Європейського союзу у партнерстві з Західноукраїнським ресурсним центром, 10 квітня стало село Студенок.

Вже традиційно хлібом-сіллю зустрічали гостей місцеві мешканці. Ще дві перерізані стрічки – і ще два важливі соціальні об’єкти гостинно відчинили свої двері для людей.

Спочатку Студенокський сільський голова Володимир Бурлака, голова райдержадміністрації Любов Шамрай, голова районної ради Сергій Дуванський, учасники проекту та місцеві активісти-волонтери продемонстрували координатору програми МОМ Естер Руіз де Асуа оновлену амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Щирими словами, грамотами та пам’ятними подарунками було віддячено як керівників проекту, так і всіх тих, хто доклав зусилля задля втілення його в життя. Рушійною силою чудового кінцевого результату в Студенку, як і в інших селах, можна назвати саме простих громадян: як корінних мешканців, так і вимушених переселенців з Донбасу. Останні були найбільш активними, і саме переселенці надали основний поштовх проекту і започаткували справу, яка об`єднала громаду. «Коли все починалося, ми й самі не вірили, що таке можливо, але потім всі згуртувалися і об`єдналися, познайомилися, і тепер велика кількість людей – це одне ціле. Багатьом із тих, хто через війну вимушено залишив свої домівки та виїхав у невідомість, була потрібна ще й психологічна допомога, тому їм цей проект вчасно став в нагоді. Ми навіть один одного не знали перед початком. Дякуємо Євросоюзу та сподіваємося на подальшу співпрацю з МОМ», – кажуть переселенці Марина Попова з Донецька та Ульяна Норбекова з Горлівки.

Після огляду амбулаторії гості та студенчани завітали до Студенокського відділення територіального центру соціальної допомоги, який за допомогою програми ЄС не просто оновлено та відремонтовано компанією «Євробуд», а й розширено. Тепер в ньому буде баня, ванна, душова кабінка, кімната аромотерапії та багато іншого, важливого для сучасного життя людей. Закуплено також сучасні бойлер та пральну машину, тому всі бажаючи, включно з тими, хто переїхав з Донбасу і не має можливості, наприклад, відіпрати речі, можуть приходити в терцентр і користатися як старими, так і новими послугами. Представив оновлену будівлю центру Олексій Тюльпа – керівник Ізюмського територіального центру соціального обслуговування. Він також подякував всім причетним до заходу, що відбувся, а особливо – Сумцю Миколі Івановичу, який був негласним координатором проекту в Студенку.

В інтерв`ю «Районним вістям» Естер Руіз де Асуа акцентувала увагу на тому, що побачивши всі громади, які взяли участь в програмі МОМ, можна констатувати той факт, що крім такої важливої складової, як ремонти об’єктів соціальної інфраструктури та пов`язаного з цим покращення умов життя людей і вирішення деяких побутових проблем, найбільшою цінністю проектів стало об`єднання людей заради спільної мети, інтеграція вимушених переселенців в абсолютно нових умовах існування в спільні громади і те, що люди тепер планують своє майбутнє разом. Тепер вони побачили перспективу. Саме ці соціальні цінності і були пріоритетними на початку проекту.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 491 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar