MENU

12:02
Уряд Німеччини планує підтримати створення ЦНАП для переселенців в Ізюмі

Перспективи міжнародного співробітництва в питаннях допомоги переселенцям обговорили під час зустрічі керівників департаментів ХОДА з представниками німецького товариства GIZ.

Як зазначив під час зустрічі директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага, міжнародні проекти допомоги переселенцям особливо актуальні для Харківської області, де на сьогоднішній день офіційно зареєстровано понад 212 тисяч тимчасово переміщених осіб, а фактично, за даними міжнародних організацій, їх більше 350 тисяч.

«У зв'язку з цим будь-яка допомога дуже важлива для нас, адже ці люди отримують всі види послуг на території нашої області, причому доволі часто - першочергово. Найбільше це відчувається в сфері медичного обслуговування», - зазначив Юрій Шпарага.

Експерт німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ з підтримки місцевих органів самоврядування Матіас Елгер розповів про те, яку допомогу можна отримати в рамках програми «Спеціальна ініціатива для України», яку ініціював та фінансує уряд Німеччини. Зокрема, за програмою вже фінансуються проекти, спрямовані на розвиток соціальної інфраструктури: це ремонти і реконструкції шкіл, дитячих садків, лікарень, житла для переселенців.

«Також ми плануємо фінансувати проекти, спрямовані на розвиток громад та місцевих органів самоврядування, що стосуються поліпшення якості обслуговування та інтеграції переселенців в місцеву громаду», - розповів Матіас Елгер.

Він зазначив, що в Харкові був відкритий офіс GIZ, де постійно працюють представники організації: вони приймають заявки на фінансування проектів і надають відповідні консультації. Офіс працює за адресою: вул. Кооперативна, 1а.

У ході обговорення актуальних питань допомоги переселенцям перший заступник директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Денис Ткачов розповів про проект Центру надання адміністративних послуг для тимчасово переміщених осіб в Ізюмському районі.

«Переселенці дуже часто звертаються до наших ЦНАПів з питань відновлення і видачі документів, реєстрації місця проживання, з питань земельного характеру. Вони створюють суттєве додаткове навантаження на центри. Тому ми вирішили створити спеціалізований центр для вирішення питань переселенців в Ізюмі, де зосереджена найбільша їх кількість, - розповів Денис Ткачов. - Сьогодні ми розробляємо проект і хотіли б заручитися підтримкою міжнародних партнерів у його реалізації».

Матіас Елгер зазначив, що німецький уряд зацікавлений ​​в реалізації подібних проектів і готовий підтримати таку ініціативу.

«Ми готові надати експертну допомогу на етапі створення проекту, щоб максимально оптимізувати роботу майбутнього центру, організувати тренінги для персоналу. Крім того, ми змогли б надати техніку, необхідну для роботи цієї установи», - сказав представник GIZ.

Відповідну заявку обласна державна адміністрація подасть до міжнародної організації найближчим часом.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 450 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar