MENU

14:12
Весняного паводку в Харківській області не прогнозують

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА, водність річок та водосховищ області на сьогодні відповідає нормам, тож передумов для паводку наразі немає.

Як пояснили у Харківському регіональному центрі з гідрометеорології, початок січня 2016 року виявився дуже холодним, внаслідок чого на річках та водосховищах регіону відмічалось інтенсивне льодоутворення.

«На окремих ділянках річок басейну Сіверського Донця виникли малопотужні локальні зажори, які обумовили підвищення рівнів води на 0,2 - 0,4 м. На Печенізькому та Червонооскільському водосховищах швидко утворився льодостав», - зазначили фахівці Гідрометцентру.

Втім, відлига наприкінці третьої декади січня призвела до послаблення льодових явищ, поступового руйнування льодового покриву, появи тріщин та промоїн.

«Унаслідок чергування періодів похолодань та відлиг упродовж всього місяця на річках регіону відмічались незначні добові коливання рівнів води у межах 1 - 10 см, більш інтенсивні коливання (15 - 40 см) були обумовлені процесами льодоутворення. Така гідрометеорологічна ситуація у регіоні вплинула на водність річок, і витрати води збільшились у порівнянні з осіннім періодом», - зазначили синоптики.

Зокрема, середньомісячна водність річок басейнів Сіверського Донця та Приазов'я у січні становила 45 - 95 % місячної норми. Середній приплив води у січні до Печенізького водосховища становив 11,8 м3/с (93% норми), до Червонооскільського - 20,0 м3/с (76% норми), водність Сіверського Донця склала 37,4 м3/с (77 % норми).

«24 лютого ми проаналізуємо інформацію стосовно стану та режиму поверхневих водних об’єктів Харківської області станом на кінець зими, після чого зможемо надати остаточні висновки - чи варто очікувати паводку в регіоні. Втім, вже зараз зрозуміло, що передумов для цього немає», - розповіли в Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА.

За даними департаменту, востаннє весняний паводок в Харківській області спостерігався в 2010 році.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 468 | Додав: Изюмчанин | Теги: сіверський донець, відлига, паводок, водосховища | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar