MENU

10:05
Винахідник-пенсіонер вчить селян Харківщини майструвати сонячні колектори

Популярними сьогодні сонячними колекторами 77-річний винахідник- пенсіонер із Харкова Олексій Рильський користується вже близько 40 років, повідомляє видання Слобідський край.

В свій час списаний на авіаремонтному заводі алюмінієвий 200-літровий бак раціоналізатор перетворив на сонячний нагрівач, обмотавши його ізоляцією від нижньої частини, а зверху накривши склом. Пізніше винахідник спроектував на заводі більш досконалу конструкцію: плоска ємність 200 мм, 1 м на 1 м, теплоізольований скловатою корпус, а зверху - теплоізоляційна кришка з відбивачем. Як результат, родина Рильських сім місяців на рік підігріває воду за допомогою сонця.

У осінньо-зимовий період Олексій Рильський економить газ завдяки термомодернізації будинку. Спочатку харків’янин утеплив стіни та стелю, завдяки чому за рік заощадив 1450 кубометрів блакитного палива. Раціоналізатор зауважує, що не обов'язково встановлювати пластикові вікна, звичайні з подвійною рамою та плівкою також добре зберігають тепло у зимовий період. Ще Олексій Рильський рекомендує ставні, які у німців мають вигляд пластикових ролетів.

На додачу, декілька років тому пенсіонер почав опалювати будинок дровами, власноруч зробивши та встановивши твердопаливний котел. Як результат, споживання блакитного палива скоротилося ще майже на 1000 кубометрів. Але разом з цим з'явилися витрати на дрова, у перший рік їх знадобилося 4,2 тонни, у 2014-му - 3,9 тонн. Зараз котел, який стоїть на вулиці, працює не тільки на дровах, а й на трісках та листі. Газ родина Рильських використовує тільки для приготування їжі. 

Як результат з 2010 року раціоналізатор зменшив споживання блакитного палива з 2800 кубометрів до 410 кубометрів на рік.

Наразі бажаючих перейняти досвід харків’янина-винахідника багато. Сьогодні Олексій Рильський, який після закінчення Харківського авіаційного інституту працював у науково-дослідному інституті у сфері кріогеніки, має понад 10 зареєстрованих винаходів. Ідеї у сфері енергозбереження пенсіонер не патентує – ліньки, однак охоче ділиться досвідом використання альтернативних джерел енергії з іншими. Разом з експертами у сфері енергозбереження з громадської організації "Нова Енергія" винахідник їздить селами Харківщини і розповідає, як можна заощадити енергоресурси. До слова, активісти за півроку відвідали 12 сіл і селищ.

http://ecotown.com.ua

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 466 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar