MENU

13:23
Володимир Скоробагач: Фінансування установ професійно-технічної освіти з місцевих бюджетів – непосильний тягар для Харківщини

На сесії Харківської обласної ради, 4 лютого, розглядатиметься звернення до голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та народних депутатів з проханням повернути державне фінансування ПТУ, підтримавши відповідний законопроект, зареєстрований 29 січня в парламенті.

Як зазначив заступник голови Харківської обласної ради Володимир Скоробагач, цьогоріч в держбюджеті вперше не передбачено утримання закладів профтехосвіти. Всього в Харківській області 54 державних професійно-технічні навчальні заклади та Харківський індустріально-педагогічний технікум, які готують 15,4 тис. учнів. 

У Харкові - 25 професійно-технічних навчальних закладів та Харківський індустріально-педагогічний технікум у місті Куп'янську - 3; в місті Чугуєві - 2; в місті Ізюмі - 1; в місті Первомайському - 1; в місті Люботині - 1; у місті Лозовій - 2 і 13 професійно-технічних навчальних закладів, розташованих у районах Харківської області. 

На фінансування цих установ необхідно 281 млн грн, в тому числі закладів, які передаються на фінансування містах обласного значення, - 210 млн грн, на фінансування установ, розташованих у районах області, - 71 млн грн.

«Бюджети, наприклад, Куп'янська або Лозової, просто не витримають такого навантаження. Це непосильний тягар для місцевих бюджетів Харківщини. Тому ми будемо просити депутатів облради підтримати звернення до Верховної Ради», - підкреслив Володимир Скоробагач.

Голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Людмила Немикіна повідомила, що серед учнів професійно-технічних навчальних закладів досить велика кількість дітей-інвалідів, сиріт, позбавлених батьківського піклування, а також інших соціально незахищених категорій, яким держава, згідно із законодавством України, зобов'язане забезпечити право на отримання професії та робочого місця. 

«Конституція передбачає, що якщо держава делегує свої повноваження органам місцевого самоврядування, має бути забезпечене фінансування на виконання таких повноважень, а у разі передачі повноважень держава має визначити джерело витрат. Також необхідно внести зміни до законів України «Про освіту», «Про професійну освіту» та інших підзаконних актів», - розповіла Людмила Немикіна.

Нагадаємо, на засіданні Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області було ухвалене звернення до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка і в профільний Комітет Верховної Ради України з цього питання.

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 439 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar