MENU

14:59
За куріння в громадських місцях на порушників чекатиме штраф

Одним з основних пріоритетних напрямків державної політики, щодо попередження куріння тютюнових виробів, є зниження рівня їх вживання серед населення, обмеження доступу до них дітей, охорони здоров’я населення від шкоди, що завдається їхньому здоров’ю внаслідок розвитку захворювань, інвалідності, а також смертності, спричинених курінням тютюнових виробів визначаються Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» № 2899-IV від 22 вересня 2005 року.
Обмеження щодо реалізації (продажу) та вживання тютюнових виробів встановлені статтею 13 цього Закону, в яку були внесені зміни Законом України від 24.05.2012 р., що набрав чинності з 16.12.2012 року. Так, забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.
Куріння тютюнових виробів можливе тільки у приміщеннях підприємств, установ та організацій, у приміщеннях готелів і гуртожитків, в аеропортах та на вокзалах, однак лише в спеціально відведених для куріння місцях, сумарна площа яких не має перевищувати 10 % загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму та за умови розміщення наочної інформації, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!”. За відсутність спеціальних місць для куріння, обладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також та нерозміщення наочної інформації, інспекція з питань захисту прав споживачів може застосувати фінансові санкції до суб’єктів господарювання - від 1 000 гривень до 10 000 гривень, такий же розмір штрафних санкцій застосовується за розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства.
До відома громадян, відповідальність за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, в т.ч. в під’їздах житлових будинків передбачена статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51,00 грн. – 170,00 грн.). Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170,00 грн. – 340,00 грн.).
З січня по квітень 2016 року співробітниками поліції Ізюмського ВП було складено 132 адміністративних протоколи за ст. 175-1 КУпАП за куріння у заборонених місцях. Найчастіше правопорушення скоюються на автобусних зупинках та у під’їздах житлових будинків, що є грубою неповагою до оточуючих навколо себе. Співгромадяни поважайте себе і оточуючих, не паліть у громадських місцях, не надавайте дурного прикладу нашим дітям.
Ізюмський відділ поліції

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 3867 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar