MENU

12:30
Жителям області відшкодовуватимуть відсотки за кредити на впровадження енергозберігаючих заходів

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань з промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва депутати розглянули проект Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016-2020 роки.

Метою програми є стимулювання населення до впровадження енергозберігаючих заходів шляхом запровадження механізму відшкодування з обласного бюджету частини відсотків за кредитами, отриманими населенням: для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії, крім електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них; на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

Загальний обсяг фінансування програми до 2020 року складає 6 мільйонів гривень. На 2016 рік заплановане фінансування у розміні 1 млн грн.

В рамках програми місцевим радам рекомендується вжити заходів щодо розроблення та затвердження місцевих програм відшкодування відсоткових ставок за кредитами, отриманими населенням для впровадження енергозберігаючих заходів на період до 2020 року.
У програмі зазначається, що на сьогодні понад 38 % від загального обсягу споживання природного газу в області здійснюється безпосередньо населенням. Ще близько 5 % природного газу споживається підприємствами теплоенергетики для виробництва теплової енергії.

Основне споживання теплової енергії пов'язане з опаленням будинків та постачанням гарячої води населенню.

Значні процентні ставки банківських установ - учасників зазначеної державної програми (до 25 % річних) відлякують більшість потенційних позичальників, тому необхідні додаткові стимули для активізації процесу кредитування енергозберігаючих заходів для населення області. Таким стимулом може стати введення механізму додаткового співфінансування енергозберігаючих заходів з відшкодуванням з обласного бюджету частини відсотків за банківськими кредитами, отриманими населенням для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) та на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

Також сприятиме вирішенню цієї проблеми і прийняття місцевих (районних, міських, селищних, сільських) програм часткового відшкодування населенню відсоткових ставок за кредитами.

Стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів на принципах співфінансування дозволить підвищити ефективність використання бюджетних коштів у кілька разів.

Депутати постійної комісії підтримали проект програми та рекомендували до розгляду на пленарному засіданні.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 356 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar