MENU

16:18
Чарівна містика Купала

Приємно і радісно, що на нашій Ізюмщині зберігаються і шануються традиції свят і обрядів. А традиції – це велика сила. 7 липня українці святкують найколоритніше та найцікавіше свято,

яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало або Купайло.

Ввечері, 6 липня, село Кам’янка перетворилося в місце масових народних гулянь, які тривали до ранку. Багато кам’янчан і гостей села з сім’ями та друзями зібралося біля сільського Будинку культури.

Купальське свято розпочалося з виступів заступника голови Ізюмської РДА В.Я. Лесика, голови Кам’янської сільської ради Л.С.Задніпровської, котрі привітали всіх присутніх з чарівним та казковим святом.

Особливий інтерес викликали виступи самодіяльних артистів Кам’янського СБК. У програмі заходу прозвучало багато українських обрядових пісень. Звичайно ж, не обійшлося і без плетіння купальських вінків.

Родзинками заходу стали яскраве вогняне шоу та театралізована постанова «Івана Купала» з відьмою Солохою, паном Чубом і чортами, богинею річок Даною, Вогневиком, які на заході сонця розпалили багаття, і всі бажаючі могли приєднатися до хороводу біля купальського дерева марени, яке традиційно прикрашають на це свято.

Увагу кам’янчан та гостей привернуло і опудало-купали, яке в кінці свята втопили. В програмі заходу були також лісовик з мавками та русалками. Завершальним акордом дійства на Купала були пошуки хлопцями та дівчатами, разом з Мавкою та Лукашем, цвіту папороті.

Закінчилося купальне дійство танцювальною програмою.

Свято пройшло на високому професійному рівні, з дотриманням всіх фольклорних обрядів і традицій. Його організаторами були Т.Пятецька, Ю.Заїка, Н.Осадча, В.Сенчук, А. Коробка та інші.

Відчути на собі, що таке свято Купала, ви можете тільки побувавши на таких яскравих дійствах.

В.Лисаченко, директор Ізюмської центральної районної бібліотек

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 722 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar