MENU

12:44
Червоному Шахтарю повернули історичну назву

19 травня Верховна Рада України прийняла постанову, проект якої було зареєстровано під №4085, щодо декомунізації окремих населених пунктів та районів. Серед перейменованих зазначеним документом населених пунктів три розташовані в Ізюмському районі. Село Жовтневе, що на території Олександрівської сільської ради, отримало назву Боголюбівка, село Радянське цієї ж сільської ради – назву Рідний Край, село Червоний Шахтар Заводської сільської ради стало Співаківкою.

Назва Співаківка для Червоного Шахтаря, яке є одним із сіл Ізюмщини, що мають найдавнішу історію, не є новою. Вперше це поселення згадується у документах 1673 року як Співаківська слобода, а у  царській грамоті 1682 року як "знамените містечко" Співаківка. Під цією назвою населений пункт існував до листопада 1921 року, коли його було перейменовано на Червоний Шахтар. Тепер же селу повернули його історичну назву.

Нагадуємо, що відповідно до вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" перейменуванню підлягали 6 населених пунктів району. Станом на сьогодні всі вони перейменовані:

с. Червона Поляна Іванчуківської сільської ради на с Поляна;

с. Червоний Донець Іванчуківської сільської ради на с. Щасливе;

с. Жовтневе Олександрівської сільської ради на с. Боголюбівка;

с. Радянське Олександрівської сільської ради на с. Рідний Край;

с. Червоний Оскіл Червонооскільської сільської ради на с. Оскіл;

с. Червоний Шахтар Заводської сільської ради на с. Співаківка.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 505 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar