MENU

11:33
До громадян з інвалідністю – індивідуальний підхід та особлива увага

Одним із пріоритетних завдань служби зайнятості є питання працевлаштування громадян з обмеженими фізичними можливостями та створення дієвої системи допомоги цим людям у реалізації їх права на працю та інтеграцію у суспільство.
Серед клієнтів служби зайнятості, які звертаються за допомогою у пошуку роботи, є й громадяни з інвалідністю. Це особлива категорія клієнтів, яка потребує індивідуального підходу та особливої уваги. Адже підбір роботи для них здійснюється з врахуванням обмежених фізичних можливостей та медичних протипоказань.
Громадяни з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, при зверненні до Ізюмського міськрайонного центру зайнятості отримують повний перелік соціальних послуг, які надаються шукачам роботи. Зокрема, це сприяння в працевлаштуванні, отриманні конкурентоспроможної професії, залучення до оплачуваних громадських та інших робіт тимчасового характеру, а також інформаційні, консультаційні та профорієнтаційні послуги. 
У центрі зайнятості подбали й про безбар’єрний доступ до послуг клієнтів з обмеженими фізичними можливостями. Центр зайнятості обладнаний пандусом, має кнопку виклику спеціалістів, куточок для цієї категорії громадян з місцем для самостійного пошуку роботи, з вільним доступом до загальнодержавної бази вакансій.
Велика увага приділяється молоді, яка стоїть перед професійним вибором. Зокрема у загальноосвітніх школах, де навчаються діти-інваліди, фахівцями служби зайнятості проводяться профорієнтаційні заходи, встановлено програмно-апаратні комплекси «Профорієнтаційні термінали», покликані допомогти учням у професійному самовизначенні.
Протягом січня-листопада поточного року на обліку в Ізюмському центрі зайнятості перебувало 24 особи з інвалідністю. Всі вони працевлаштовані. 2 особи залучено до тимчасової зайнятості.
Серед працевлаштованих інвалідів є й ті, хто ризикнув започаткувати власну справу, отримавши виплату допомоги по безробіттю одноразово. В результаті в Ізюмі на 6 підприємців стало більше. У різних сферах діяльності реалізують свої бізнес-ідеї колишні безробітні. Своєю активною життєвою позицією, енергією та наполегливістю ці люди довели собі і оточуючим, чого вони варті.
Відсутність професійної підготовки або невідповідність її рівня потребам сучасного ринку праці зменшує шанси людей з інвалідністю на працевлаштування, а отже на активне життя в соціумі. Аби підвищити їх конкурентоспроможність, служба зайнятості допомагає оволодіти затребуваною роботодавцями професією. Цього року 16 громадян з обмеженими фізичними можливостями навчалися за направленням служби зайнятості.
На жаль, існує ряд проблем при працевлаштуванні громадян з обмеженими фізичними можливостями. Гостро стоїть проблема працевлаштування громадян з інвалідністю у сільській місцевості. Та й не секрет, що частина роботодавців неохоче бере на роботу людей з особливими потребами. Як правило, із заявлених вакансій для цієї категорії - кожна друга пропонується на низькооплачувані некваліфіковані роботи.
Підвищення конкурентоспроможності на ринку праці громадян з обмеженими фізичними можливостями, а також пошук ефективних шляхів повернення їх до продуктивної зайнятості та інтеграції у суспільство відбувається у тісній співпраці з соціальними партнерами, а саме: з органами праці та соціального захисту населення, громадськими організаціями, роботодавцями. Спільними зусиллями ми прагнемо створити дієву систему допомоги людям з інвалідністю, а відтак побудувати суспільство соціальної справедливості, з рівними правами і можливостями для кожного.

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 405 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar