MENU

15:59
Харківщина та Китай розширюють міжвузівську співпрацю

21 січня в Харківському національному університеті ім. Г. С. Сковороди відкрили регіональний Китайський культурний центр, створений за участю Ханьшанського педагогічного університету.

У відкритті центру взяв участь директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев. Він привітав присутніх від імені керівника області Ігоря Райніна та подякував представникам університетів за інвестиції в розвиток української освіти.

«Приємно, що один з найкращих педагогічних університетів України не зупиняється і йде вперед, розвиваючи міжнародну співпрацю», - сказав Анатолій Бабічев, підкресливши, що  співробітництво з Китаєм на сьогодні є одним з найважливіших елементів розвитку міжнародної політики держави.

«На початку січня делегація Харківської області на чолі із заступником голови ХОДА Юлією Світличною відвідала Китай. Під час цього візиту були досягнуті домовленості щодо співробітництва в різних галузях економіки, зокрема, в рамках Українського центру в Харбіні. І дуже символічно, що сьогодні за участю наших китайських колег відкривається Китайський центр в Харкові», - підкреслив директор Департаменту науки і освіти.

Він зазначив, що з кожним роком все більше українців бажають вивчати китайську мову та висловив сподівання, що невдовзі в КНР також почнуть вивчати українську.

За словами ректора ХНПУ ім. Г. С. Сковороди Івана Прокопенка, в Китайському культурному центрі студенти університету зможуть поглиблено вивчати китайську мову. Також тут планують організувати початкові курси мови для всіх бажаючих. Крім того, на базі центру можна буде ознайомитися з китайською культурою та традиціями.

«Відкриття цього центру - ще один крок на шляху наших взаємин з одним з найстаріших університетів Китаю, який, як і наш, носить ім’я видатного просвітителя - Ханьшаня. Наше співробітництво триває вже багато років, завдяки чому, зокрема, наші студенти можуть стажуватися в Китаї», - розповів Іван Прокопенко.

Він наголосив, що розширенню міжнародних зв’язків між вишами сприятиме також налагодження міжрегіональних стосунків між Харківщиною та КНР.

«Ми отримуємо відчутну підтримку з боку обласної державної адміністрації, особисто від керівника області Ігоря Райніна та його заступника Юлії Світличної, яка, перебуваючи в Китаї, між інших, вирішувала питання співробітництва у сфері освіти. В тому числі, мова йде про створення філій нашого університету в КНР», - зазначив Іван Прокопенко.

Позитивно оцінив перспективи подальшої співпраці й ректор Ханьшанського педагогічного університету пан Лінь Лунь Лунь.

«Харківський педагогічний університет став першим навчальним закладом в Україні, де почали викладати китайську мову. І сьогодні співпраця з цим вузом - один з пріоритетів для нашого університету. Ми вдячні за те, що можемо взяти участь у відкритті Китайського центру тут і будемо раді допомогти з відкриттям подібних центрів на базі нашого університету», - зазначив пан Лінь.

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 596 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar