MENU

09:51
Харківська студентка розробила унікальний метод очистки стічних вод

Харківська студентка Анна Боряк розробила оригінальний метод очистки стічних вод, який передбачає використання замість хімічних реактивів водоплавної багаторічної рослини - ейхорнії або "водяного гіацинту". 

Цьогоріч розробка четвертокурсниці Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова була визнана кращою на регіональному конкурсі студентських наукових робіт у Харківській області.  

Як зазначає майбутній економіст на підприємствах міського господарства Анна Боряк, потужна коренева система ейхорнії поглинає шкідливі речовини зі стічних вод у величезних кількостях. Студентка пропонує висаджувати рослини у відстійниках. Однак, для приживання паростків водяного гіацинту в Україні необхідно створити теплові умови не нижче 16 градусів, побудувавши теплицю над колектором, пояснює молода вчена. 

Західні країни вже мають неабиякий досвід у використанні ейхорнії для очищення води, натомість Україна – фітотехнології  поки що не впроваджує. Водяні квіти, каже Анна Боряк, потрібно буде замовляти за кордоном – садивний матеріал обійдеться у 100 тис. гривень. 

За словами наукового керівника Ані доцента, кандидата економічних наук Валерії Єсіної, проект, який, зважаючи на приживлюваність водяного гіацинту, розрахований на 5 років, вже обговорили з керівництвом "Харківводоканалу" і отримали позитивну відповідь. Нині триває пошук інвестора. «Наразі фітопроект потребує 748 тис. гривень інвестицій, а дисконтований дохід, який можна отримати від його реалізації, становить 1,2 млн гривень», - наголошує Валерія Єсіна, додаючи, що період окупності інвестицій складає 3 роки. 

Примітно, що ейхорнію можна використовувати не тільки для очищення води, а й для виробництва біогазу. З рослини також роблять добрива та корм для тварин. 

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 462 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar