16:43 РИБА ЗІ СТИХІЙНИХ РИНКІВ. ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ, СКІЛЬКИ КОШТУЄ І ХТО ЗА НЕЇ ВІДПОВІДАЄ | |
Лише за перше півріччя 2015 року співробітники Харківрибохорони склали близька 100 протоколів і вилучили 1,9 тонн риби, з них 1,3 тонни в місті Харкові. У Харківській області близька 2,5 тис. водоймищ. Та право на зариблення й продаж має невелика кількість з них. - На Харківщині небагата кількість водоймищ знаходяться в «режимі», коли життя водойми планується на 5-10 років наперед. У «режимі» прописується, коли саме відбуватиметься зарибнювання, коли риба буде виловлюватися і куди потім поставлятися. Відповідні документи проходить через бухгалтерію підприємства, сплачуються податки, - розповів головний інспектор Харківрибохорони Андрій Бондаренко. Перевіряє такі водойми й ветслужба, інспектори вказують на недоліки і рекомендують заходи профілактики. Для того, щоб отримати документ на право торгівлі власник ставу повинен два рази на рік проводити дослідження всіх видів риби та якості води. - Люди, які хочуть легально вийти на ринок, готують всю нормативну базу і продукцію. Недобросовісні продавці займаються стихійною торгівлею, - зазначає головний державний інспектор ветеринарної медицини — начальник управління ветеринарної медицини у Чугуївському районі Максим Кривогуз. Він запевняє, що на прилавки санкційованих ринків району потрапляє лише не заражена риба. При кожному ринку є ветлабороторії, які щодня проводять дослідження товару та дають експертний висновок. - Припустимо до нас на ринок приїжджають печеніжці, або хтось інший, з живою рибою. У ветлабораторії відбирається проба товару, проводяться дослідження, за результатами яких і видається експертний висновок. Після завершення торгівлі, у формі зазначають залишок товару. Але все це за умови, якщо торгівля проходить на території ринку. За стихійні точки продажу ми відповідальності не несемо, - наголошує Максим Кривогуз. А таких не тільки у районах області, але й в самому Харкові вистачає. Зазвичай на стихійних ринках реалізується риба з «підпільних» ставів або браконьєрський улов. Наприклад, у Печенігах, за словами місцевих жителів, існує не один напівлегальний став. За офіційними документами риба в них вирощується виключно для співробітників, але насправді її продають. А ось у браконьєрів своя клієнтська база, зазвичай свій товар вони доставляють за телефоним замовленням. Як правило, кіло риба з рук дешевше на 10-15 грн. До речі, згідно з українським законодавством відповідальність за якість продукту несе продавець, навіть якщо це наймана особа. Юлія Шматченко | |
|
Всього коментарів: 0 | |