MENU

17:18
У Харкові провели другий Ярмарок соціальних ініціатив

Влаштувати галереї та сквоти в покинутих будівлях та поєднати науку з суспільством, захистити бобрів і ліс, надати психологічну та медичну допомогу переміщеним особам та дітям з особовими потребами, розбудувати екологічні табори та розмалювати сіри стіни в завулках Держпрому, знайти нових господарів як речам, так і тваринам пропонували 8 листопада у харківському ЕКЦ Бейт Дан.

Надзвичайно надихаючий та масштабний Ярмарок соціальних ініціатив «Vitamin» зібрав понад сорок різноманітних волонтерських та громадських проектів за участі таких об’єднань та організацій, тільки один перелік яких вражає: «День музики»,  «SVIT Ukraine», зоозахисне об’єднання «Разом», «Аутизм. Альтернатива», «Друг природи», «Зелений фронт», «Спілкування без кордонів», «Чорнобильська історична майстерня», центр «Бункер» та багатьох інших.

Протягом цілого дня відбувалися міні-виставки різних соціальних ініціатив, як вже діючих, так і запланованих, презентувалися найнесподіваніші проекти та проводилися майстер-класи з досить практичних винаходів. Наприклад, тут вчили власноруч збирати сонячні колектори або готувати натуральні солодощі та мило. Також обговорювали болючі питання в місті, які можна вирішити разом, як-от вбивства домашніх тварин та знищення дерев.

Відома арт-діячка Наталя Нечипоренко розповідала про багаторічні зусилля створити галерею в напівзруйнованій мансарді геніального митця Василя Єрмілова, де збиралися Хлебніков та Маяковський. «В усьому світові вивчають творчість Василя Єрмілова, який вплинув на світову культуру, влаштовують виставки та конкурси на його честь, а в Харкові ми багато років намагаємося нестандартними акціями привернути увагу до його дому, який руйнується», - каже вона.

Наталя Трофімова з організації «Друг природи» розповідала про досвід влаштування екокемпінгу в парку «Слобожанський» та акції прибирання в місті. Громадська активістка та науковець Оксана Середкіна представила проект «Вільний Університет Майдан Моніторинг», який вже більше року проводить щотижневі інтерактивні лекції-трансляції з різноманитних наукових та освітних питань та дає можливість громадянам вільно поспілкуватися з академічними авторитетами. Цікаво, що цей масштабний проект створила команда всього з п’яти організаторів з кількома партнерами при невеликому бюджеті, за відданої підтримки волонтерів. Збиралися учасники через соціальні мережі та особисті знайомства. «Ми хотіли створити середовище, куди всі прийдуть та наповнять його змістом, - пояснює одна з організаторів Галина Уварова. -  Такого прецеденту в Харкові раніше не було, це міжнародна практика. Я займаюсяся волонтерською діяльністю більше десяти років, здебільшого в міжнародних проектах, тільки що повернулася з волонтерської служби в Греції, і там постійно проходить щось подібне, часто спонтанно. Бо в людей є така традиція обміну ініціативами. І цікаво розвивати подібне саме вдома!»

Першій «Соціальний вітамін» зробили ще в лютому цього року. Організатори кажуть, що одразу вирішили робити і другий, бо зацікавленість активістів у спілкуванні виявилася неабиякою. Вони впевнені, що надихаючі історії ефективної допомоги роблять людей набагато активнішими, допомагають їм долучатися до існуючих проектів та створювати нові.«Головна ідея – створити можливість для громадських організацій співпрацювати, вибудовувати зв’язки між ними. Тому що в нас в Харкові є дуже хороша традиція суспільної діяльності, але не всі організації знають одна про одну, – пояснює Галина Уварова. - А також друга ідея -  щоб самі мешканці міста могли побачити людей, які роблять щось цікаве, дізнались про можливості - кому допомогти у свій вільний час, як просто це зробити – іноді достатньо присвятити пару годин на тиждень».

Захід здивував не тільки різноманітністю напрямків діяльності та нових ідей, але й якоюсь особливою дружньою та творчою атмосферою. Тут малювали діти й дорослі, учасники брали участь у квесті та конкурсі, спонтанно народжувались нові ідеї. Наприклад, під час ярмарку зібралися учасники для проведення Кліматичного маршу на 29 листопада.

Альона СОКОЛИНСЬКА, Харків

Категорія: Новости Харьковщины | Переглядів: 417 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar