MENU

17:47
ВИЙШЛА В СВІТ НОВА КНИГА ЛЕСЯ ІСАЇВА

Нещодавно в одному з харківських видавництв за замовленням та безпосереднім сприянням депутата Харківської обласної ради Миколи Кириченка побачила світ книга «Приоскілля козацьке», яка розповідає про козацькі часи на Ізюмщині та в сусідніх районах.

Написав книгу вже добре знайомий в Ізюмському районі історик-краєзнавець з Богуславки Лесь Ісаїв. Він є автором 4 книг та декількох сотень статей, має звання «Відмінник освіти України», «Заслужений працівник освіти України», лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької та краєзнавчої премії ім. П.Василенка, член Національної спілки краєзнавців України.

У новій книзі Леся Ісаїва «Приоскілля козацьке» йдеться про козацьку минувшину українського Приоскілля, тобто територію сучасних Ізюмського, Борівського, Куп’янського та Дворічанського районів Харківської області в XVI-XVIII століттях. Докладно показано заселення краю, створення перших козацьких слобод, міст і фортець на Осколі.

До широкого обігу вводиться велетенський масив раніше невідомої інформації, яка почерпнута автором у архівах, музеях, малодоступних публікаціях, зібрана в ході археологічних розкопок та розвідок, під час власних етнографічних та краєзнавчих експедицій тощо. Спростовано безліч упереджених або просто помилкових фактів та нав’язаних владою ідеологічних міфів і стереотипів.

Духовний аспект місцевої козаччини схарактеризований через аналіз філософської спадщини та життєвого шляху Григорія Сковороди, які тісно пов’язані з козацьким Приоскіллям. Місцеві легенди про козацькі скарби занурюють читача у таємничий світ, де історична правда химерно переплетена з народною фантазією. Книга багато ілюстрована місцевими артефактами.

Частину тиражу цієї книги, а саме 50 примірників було передано у подарунок до Ізюмського району, зокрема, освітнім закладам та бібліотекам, де у подальшому планується проведення презентацій. 

Категорія: Новости Изюма и района | Переглядів: 711 | Додав: Изюмчанин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar